ÇOCUKLARDA BESLENME ALIŞKANLIKLARI

ÇOCUKLARDA BESLENME ALIŞKANLIKLARI

28.12.2012 2192

Beslenme anne karnından başlayarak insan sağlığının korunmasında ve iyileştirilmesinde en önemli faktörlerden biridir. Sağlıklı ,dengeli ve yeterli beslenme herkes için özellikle çocuklar için önemlidir çünkü bu dönemde kazanılacak alışkanlıklar yaşam boyu sürdürülecektir 

Çocuğunuz İçin Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve çocuğunuzun okul başarısını etkileyen en önemli faktördür. O yüzden çocuklarınızı her sabah düzenli kahvaltı yapmaları konusunda teşvik edin

Çocuklarınıza sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla örnek olmalı, aşırı yemekten ve hareketsizlikten kaçınmalıyız. Çocuklarımız bizi gözlemleyerek öğrenirler, söylediklerimizden çok yaptıklarımızdan etkilenirler. Kendiniz kola içip patates kızartması yerken çocuğa bunları yasaklamanız pek ciddiye alınmayacaktır. Onun yemesini istediğiniz şeyleri siz de yemelisiniz.

Çocuğunuza erişkin porsiyonları sunmayın.

Tabağındakini bitirmesi için zorlamayın.

Acele yemesini istemeyin.

Yiyecekleri ödül veya ceza olarak kullanmayın.

Susuzluğunu su ile gidermesini sağlayın, kola veya meyve suyu ile değil!

Yemek saatinde TV izlemeyin

Çocuğun günlük aktivitesini arttırmaya çalışın, TV veya bilgisayar başında geçirdiği süreyi kısıtlayın.

Okul dönemi ile çocuk dış dünya ile tanışır. Çevresini , arkadaşlarını gözlemleyerek kendi tercihlerini yapmaya başlar. Gününün büyük bir bölümünü okulda , evden uzakta geçirdiği için başka insanlar onların besin seçiminde önemli rol oynar. Bu yaş çocuğu için öğretmeni , ebeveyninden daha önde gelen bir bilgi kaynağıdır #8230; #8230;.

Tüm besinler büyüme ve gelişme için farklı besin öğelerine sahiptir.Sağlık için iyi olan tek bir besin yoktur. Denge çok önemlidir. Hepsinden optimal düzeylerde tüketiminin sağlanması gerekmektedir.Çocuğun sevmediği besinler mutlaka olacaktır. Ancak onun sevebileceği şekillerde sunup besinle tanışması,sevmesi sağlanabilir.Tabii ki son tercih hep çocuğa bırakılmalı.Her besin damak tadına uyacak diye bir kural yoktur.

Çocukların iştahı ve besin tercihleri günbegün değişebilir. Az yeme, bir dönem bir besin grubuna takılma, bazı besinleri reddetme damak tatlarını test ettiğinin bir işaretidir.

Unutmayın çocuğun beslenme alışkanlığı AİLE`de başlar...